НА ОВОМ МЕСТУ СРБИЈА ЈЕ ПОЧЕЛА ДА ОСВАЈА СВОЈУ СЛОБОДУ: Стари храстови у Трбушцу су СВЕДОЦИ ИСТОРИЈЕ.

Трбушац, мало место у близини Владимираца у Србији, има посебан историјски значај за ову земљу на Балкану.

У овом селу, одмах поред главног пута, налази се дрвеће које има судбински значај за сваког ко живи у Србији.

Баш на овом месту, 1806. године, вођа Првог српског устанка против Отоманске империје, Карађорђе Петровић, зауставио је своју војску поред великих храстова, а свештеник Пантелија из Уроваца је благосиљао ратнике.

Они су сви заједно затим отишли у велики бој на Мишару, где су до ногу потукли турску војску и тако показали себи и свету да је ослобођење од Турака могуће, и не само то, него и да ће брзо доћи.

Поред огромних храстова, који памте ове славне дане историје Србије, ту је и скулптура Мудрац, рад вајара Милутина Ранковића, која је посвећена свештенику Пантелији из Уроваца, човеку који је заклео војску тог судбоносног августовског дана, благосиљао оружје и унапред одржао опело јунацима који ће изгинути на бојном пољу.

Битка на Мишару је вођена између српске војске устаника под вођом Карађорђа Петровића и труске војске, на брду Мишар, код Шапца, од 13. августа до 15. августа 1806. године.

Она је једна од највећих победа српских устаника у Првом српском устанку.

Општина Владимирци редовно обележава ове за целу Србију важне јубилеје, а историјски храстови у Трбушцу су место на које сваке године долазе сви које интересује историја, и који желе да осете дух места на којем је Србија почела да стиче своју слободу.

Текст је део пројекта „Седам чуда Владимираца“ који је суфинансирала Општина Владимирци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

(Текст, фото: Come to Serbia)